Zeytin & Zeytinyağı
Yabani zeytinin ilk defa nerede ve kimler tarafından bulunduğu bilinmemekle birlikte, zeytinin asıl yurdunun Güneydoğu Anadolu ve özellikle Mardin, Maraş, Hatay bölgesi olabileceği en güçlü olasılıktır. (Dr.Tülin Pekcan, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, İzmir)


Kuzey Ege zeytinyağının rengi sarıya dönük, akışkan kıvamda iken; Güney Ege zeytinyağının rengi koyu yeşilimsi-sarı renkte, koyu kıvamlı, daha yoğun tat ve aroma barındırmaktadır; acılığı daha fazla hissedilen baskın bir tada sahiptir. Zeytinyağı rafinasyon işlemi yapılmadan tüketilebilen tek yağdır.
Zeytinin iki alt türü bulunmaktadır; kültür zeytini ve delice (yabani zeytin). Delice’ler aşılanarak kültür zeytini verebilmektedir.
ZEYTİNYAĞI ÇEŞİTLERİ
Natürel, Rafine, Riviera olarak temel 3 çeşide ayrılan zeytinyağlarının her birinin asidite oranlarına göre alt sınıflandırmaları bulunmaktadır.
1. Natürel Zeytinyağı
Yalnızca mekanik veya fiziksel işlemler sonucu elde edilen, asiditesi 3,3’ten daha düşük zeytinyağları bu sınıftadır ve biyolojik açıdan en değerli yağlar olarak kabul edilir. Uluslararası Zeytinyağı Konseyi ve Türk Standartları Enstitüsü tarafından belirlenen standartlara göre en sık karşılaştığımız 3 çeşidi;
1.1. Natürel Sızma Zeytinyağı (extra virgin olive oil)
Tam olgunlaşmadan toplanan -erken hasat- zeytinlerin soğuk sıkım yöntemleri ile sıkılmasından elde edilen bu yağların asitlik oranı %1’den düşüktür. (max 0.8%) Kusursuz olarak nitelendirilen bu yağlarda zeytin meyvesindeki tat, koku ve vitaminler kaybolmaz.
1.2. Natürel Birinci Zeytinyağı (virgin olive oil)
Kokusu veya tadında çok hafif kusurları bulunan, natürel sızmaya oranla biraz daha yoğun bir tat içermektedir.Natürel ya da sadece virgin olarak adlandırılır. Asit oranı 1%-2% arasındadır.
1.3. Natürel İkinci Zeytinyağı (ordinary virgin olive oil)
Kokusu veya tadında tolere edilebilen kusurları bulunan yağladır. Hafif kusurlu olarak bilinir. Asit oranı 2%-3% arasındadır.
2. Rafine Zeytinyağı (Rafined olive oil)
Yüksek asit, kötü tat ya da kokuya sahip zeytinyağlarının doğal yapısını bozmadan yağdan ayrıştırılarak (rafine edilerek) yenilebilir hale getirilmiş yağlara rafine zeytinyağı denir. Rafinasyon işlemleri, yağ asitlerinin ayrıştırılması (nötralizasyon), renginin açılması (ağartma), tat ve kokusunun ayrıştırılması (deodorizasyon) gibi aşamalardan oluşur. Asitsiz, kokusuz ve renksiz bu yağlara iyi kalite yağ karıştırılarak tekrar zeytinyağı özelliği kazandırılır. Hafif (light) yemeklik olarak adlandırılan bu yağlar Türkiye’de bulunmamakta; zeytinyağını yeni öğrenen ABD, Rusya gibi ülkelerde çok tüketilmektedir.
3. Riviera Zeytinyağı
10-20% natürel ve 80-90% rafine zeytinyağı karıştırılarak elde edilen zeytinyağı çeşididir. Natürel yağlara göre daha ekonomiktir. Asit oranı azami 1%-1,5% olmalıdır.
Erken Hasat ve Olgun Hasat Farkı
Zeytin Çeşitlerimiz
Zeytin Sıkım Teknikleri
Kalp sağlığı açısından yararlı yağların başında zeytinyağı gelmektedir. Dünyada kalp ve damar hastalıklarının en az görüldüğü ülkeler, zeytinyağının yoğun olarak tüketildiği Akdeniz ülkeleridir.
