Tire’nin Tarihi
İzmir’e 80 km mesafede bulunan ve “Yeşil Tire” olarak da bilinen ilçemizde pek çok gezilip görülecek yer bulunmaktadır.
Tire, Hitit, Frigya, Lidya, Pers, Roma ve Bizans’a ev sahipliği yapmış, zengin kültür mirasına sahip bir kenttir. Tire’nin ismi çeşitli kaynaklarda Thira, Thyeira, Tyrha, Apeteira, Teira olarak geçmektedir ki bu isim zenginliği bile ilçenin ne köklü bir yerleşim yeri olduğunun en önemli göstergesidir.
Tire, 1308 yılında kurulan Aydınoğulları Beyliği içinde yer almış; bir süre Aydınoğulları Beyliğinin merkezi olmuştur. 1426 yılında ise Osmanlı İmparatorluğuna bağlanmıştır. Osmanlı döneminde Tire, mimarların çıraklık dönemini geçirdiği bir yerleşim yeri olduğu için bölgede çok sayıda cami, han, hamam, medrese, mescit, çeşme bulunmaktadır.
Tire’de ibadete açık 48 cami bulunmaktadır. Bu zenginliğin sebebi ise Osmanlı’nın yetiştirdiği mimarların çıraklık döneminin Tire’de geçmiş olmasından kaynaklanmaktadır.
GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER
İlçe tarihi hakkında detaylı bilgiye erişilebilecek Tire arkeoloji ve etnografya müzesi ve Kent Müzesi bulunmaktadır.
Tire’de her salı Türkiye’nin büyük açık pazarı kurulmaktadır ve civardan çok sayıda ziyaretçi gelmektedir. Ayrıca Cuma günleri yerel halkın ürünlerini satışa çıkardığı köy pazarı kurulmaktadır.
Toptepe Belediye Restaurant; Tire, Ödemiş ve Bayındır ova manzaralı çam ağaçlarıyla çevrili bir tepede yer almaktadır.
Derekahve, Belediye tarafından restorasyonu yapılan bölgede altı ayazma, üstü mescit olan aynı çatı altında iki farklı dine ait ibadethane de bulunmaktadır.
Ayrıca belediye tarafında işletilen bir cafe ve özel şahıslar tarafından işletilen cafeler bulunmaktadır. Ağaçlarla çevrili Derekahve yaz aylarında ziyaret edilebilecek doğal serinlik alanıdır.
Kaplan Köyü, merkeze yaklaşık 5 km mesafede olup; yöresel yemekler sunan restaurantlar bulunan, güzel manzaraya sahip Tire’nin batı yakasında bir köydür.
Kestane ve karadut yetiştiricisi Cambazlı Köyü Tire’nin doğu yakasında merkeze yaklaşık 5 km mesafededir.
Tire-Selçuk yolu üzerinden sapılan Akçaşehir köyü Tireye yaklaşık 10-15km mesafededir. Şelale ve Değirmen restaurantlar doğal serinlik ve lezzetli tatlar barındırmaktadır.
Tire’de yok olmaya yüz tutan urgancılık, kalaycılık, nalıncılık, keçecilik, semercilik, beledi dokumacılığı meslekleri ustaları tarafından halen Tire’de çarşı içinde yaşatılmaya çalışılmaktadır.
*Tire tarihi hakkında Kaynak: A.Munis Armağan