Kuru İncir
Kutsal kitaplardan daha eskidir, ağacıyla, yaprağıyla, meyvesiyle her dönem kendine yer bulmuştur.
Yunan ve Mısır uygarlıklarında verimlilik sembolüdür. Yaprakları “onur verici bir hediye” dir. Öyle ki olimpiyatlarda kazanana incir meyvesi verilir ve başlarına da incir yaprağından örülmüş taç giydirilir idi.
TAZE İNCİRDEN KURU İNCİRE..
Her yıl haziran ayında bahçelerimizdeki incir ağaçlarına “iğlek” atılır.
Nedir bu iğlek?
İğlek adeta doğanın mucizelerinden biridir. Erkek incir ağacının meyvesi olan iğlek, bünyesinde ürettiği sinekler sayesinde incir ürününde döllemeyi sağlamaktadır. Bu döllenmenin gerçekleşebilmesi için erkek ağaçlardaki iğlek meyvelerinin dişi incir ağaçlarıyla buluşturulması işlemidir.
Filelere yeteri kadar iğlek eklendikten sonra bu fileler bahçedeki her bir incir ağacının uygun dallarına tek tek asılır.
Ağustos ayına doğru-bazı yıllar temmuz sonunda, bazı yıllar ağustos başında- olgunlaşıp, dalında kurumaya başlayan incirler doğal yollarla kendiliğinden toprağa düşmeye başlar. Uygun zaman geldiğinde ağaçlar sırıkla, dallara zarar vermeden silkelenir, düşen incirler sepetler/kovalar ile toplanır, toplanan incirler ise direkt güneş altında veya seralarda birkaç gün daha bekletilerek kurumaya bırakılır. Yeteri kadar kuruyan incirler bu kurutma alanından alınır ve kalitesine göre sınıflandırılır. Bu döngü ilgili senenin hava şartlarına göre 45-55 gün kadar sürmektedir.
İncir sezonu boyunca her sabah erkenden silkme ve toplama işlemi başlar, kahvaltıya kadar birkaç saat çalışılmıştır bile. İlk mola kahvaltıyla verilir, kısa bir kahvaltının ardından tekrar silkme ve toplama işlemine devam edilir. Dolan sepetler veya kovalar seraya taşınır. Öğlen olduğunda çalışmak neredeyse imkansız hale gelmiştir, çünkü incir sezonunda yılın en sıcak günleri yaşanmaktadır. Öğlen birkaç saatliğine ara verilir, dinlenilir ve öğleden sonra kalınan yerden devam edilir..
Sıra geldi incirleri bandırmaya.. Kurumuş incirler içinde defne, kekik vs bulunan ılık suya birkaç kez batırılıp çıkartılır; ardından son kez kurumaya bırakılmaktadır. Yeterince kuruduktan sonra satışa hazır hale gelmiş demektedir.
İncirlerimiz 36-40 adedi 1 kilogram olup, ihraç malı ve Aydın sarısıdır.
İncir, güçlü antioksidan özelliğiyle vücudun direncini güçlendirmektedir...